Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vanhout.pro bouwt mee aan toekomst innovatieve havenbelevingscentrum Antwerpen

Havenwereld : havenbelevingscentrum.

De deputatie van de provincie Antwerpen keurde de gunning goed voor de bouw en renovatiewerken van Havenwereld op de Droogdokkensite in Antwerpen. Aannemersbedrijf Vanhout.pro uit Turnhout kwam als winnaar uit de officiële selectie en start dit najaar met de werken aan het innovatieve havenbelevingscentrum. Havenwereld, een initiatief van de provincie Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges, opent midden 2026 de deuren voor het publiek. 

De selectie en gunning van een aannemer voor de verbouwing is veel meer dan een formele beslissing", klink het.    "Havenwereld verhuist van de teken- en ontwerpfase naar de werffase en dat is een zeer belangrijke stap vooruit. Met de bouw van een innovatief havenbelevingscentrum zet de provincie Antwerpen in op de economische motor van Antwerpen en heel Vlaanderen. Havenwereld focust in eerste plaats op jongeren. Kijk naar hoeveel economische en industriële sectoren hier in Antwerpen gevestigd zijn en welke soorten jobs er mogelijk zijn: van productie tot ondersteunende kantoorfuncties, van technische tot engineering- en managementfuncties. De haven biedt toekomst aan jonge werkkrachten, en dus moeten we de haven en al haar mogelijkheden bekend en attractief maken. Met Havenwereld zetten we daarop in door 11 miljoen te investeren in de bouw en 5 miljoen in de innovatieve inrichting en beleving. Wij kijken met zeer veel enthousiasme uit naar de start van de werken aan dit fantastische, maar noodzakelijke project.”               

 

Combinatie van oud en nieuw

Het indrukwekkende gebouw op de Droogdokkensite werd ontworpen door het gerenommeerde Nederlandse Atelier Kempe Thill bv architects en planners, en zal bestaan uit ongeveer 1.600 m² aan ruimte voor beleving en kennis. Door de combinatie van restauratie en nieuwbouw blijft het ruwe, industriële karakter van de Droogdokkensite behouden. Havenwereld wordt een interactief havenbelevingsparcours, met games en doe-opdrachten, educatieve en workshopruimtes, een horecagelegenheid en administratieve en technische ondersteunende lokalen. Vanhout.pro heeft ruime ervaring in overheidsopdrachten en overtuigde tijdens de selectie met een doordachte aanpak en methodiek voor Havenwereld. Referenties van recente projecten van Vanhout.pro zijn terug te vinden op www.vanhout.pro.  

            

Opening in 2026

Met de keuze van Vanhout.pro kunnen de werken echt van start gaan. Eerst worden de bestaande uitgeleefde kantoorgebouwen gesloopt, gevolgd door een nieuwbouw op de vrijgekomen ruimte. Het project zal twee bestaande panden integreren, waarbij de voormalige dienstwoningen en de propellerwerkplaats op de Droogdokkensite een grondige renovatie krijgen. De huidige planning voorziet de start van de afbraakwerken in het najaar van 2024, met een opening voor het publiek in 2026.

 

Beleving, educatie en recreatie

Havenwereld integreert de educatieve activiteiten van het provinciaal Havencentrum en de publieksgerichte activiteiten van Portopolis van Port of Antwerp-Bruges. Naast jongeren en scholen zijn gezinnen, toeristen en groepen welkom om de diverse aspecten van de haven, zoals de industrie, logistiek, maritieme sector, energietransitie en innovatie, te verkennen. De beleving van Havenwereld is in volle ontwikkeling waarbij focusgroepen met havenexperten, het onderwijs en jongeren dit mee vorm geven.

 

Havenwereld verbindt mensen en de haven

Ontdek, verken en beleef onze haven. Havenwereld gidst bezoekers en scholen op een interactieve manier door de haven van vandaag en morgen. Vanuit echte en verrassende verhalen leer je meer over de rol van onze haven in maatschappij, economie, omgeving en in het dagelijkse leven. De haven en mensen verbinden, dat is onze ambitie.

Willy Ysewijn/NNieuws bron Havenwereld.

Havenbelevingscentrum

Havenbelevingscentrum Antwerpen - © Atelier Kempe Thill

Havenwereld : havenbelevingscentrum.

Deel dit artikel